Posted in December 2020
TU Delft internal branding progamma gaat ‘van start’ in 2021
Waarbij ‘van start’ niet voor niets tussen aanhalingstekens staat, omdat het programma al een tijdje loopt. Heb je daar dan iets van gelezen of gehoord? Vast wel, bijvoorbeeld de wellicht al bekende interventies zoals Stories of Support in de TU Nieuws waarin we de projecten en medewerkers binnen ondersteunende diensten van de TU Delft meer belichten, de corona-specials van de TU Nieuws, het hart-onder-de-riem puzzelkado namens het CvB of meest recent: de Season’s Greetings webpagina. Maar ook grote corporate events zoals de Opening Academic Year, die het afgelopen jaar in zowel een medewerkersvariant als een studentenvariant is opgezet als online game, waarbij een warm welkom bij de TU Delft en een interactieve start van het nieuwe academische jaar voor zowel studenten als medewerkers centraal stonden.
Het internal branding programma bij de TU Delft heeft vooral als doel het versterken van de verbondenheid met elkaar, de organisatie en de samenleving. Binnen dit programma is het de bedoeling om de interne organisatie actief mee te nemen in de purpose (zingeving) van de TU Delft en de dialoog te faciliteren tussen medewerkers van de TU Delft. De focus van het programma ligt op betrokkenheid en verbondenheid. Dit zijn brede begrippen waar zaken als trots, erkenning, waardering, werkplezier, sociale veiligheid en ambassadeurschap onderdeel van zijn.
Internal branding op z’n Delfts
TU Delft heeft met haar nieuwe brand key en communicatiestrategie een stevige positioneringskeuze gemaakt, die in overeenstemming moet zijn met de identiteit van de TU Delft. Internal branding bekrachtigt de identiteit van de TU Delft en zoekt ook het snijvlak met deze positioneringskeuze.
Echter, ‘internal branding’ in de klassieke marketing-gestuurde vorm zoals veel (commerciële) organisaties deze bedrijven lijkt niet meteen te passen bij onze sympathieke, maatschappelijk betrokken organisatie met haar verscheidenheid aan perspectieven, meningen, ideeën en belangen. De TU Delft samenbrengen onder één merkgedachte, door het merk ‘uit te leggen aan de organisatie’ is ook niet de juiste aanpak. Internal branding bij de TU Delft is daarom vooral multidisciplinair en ligt op het snijvlak van interne communicatie, externe communicatie en HR. Dat betekent dat er goed moet worden samengewerkt. Daarom is het de bedoeling om de dialoog te faciliteren tussen medewerkers en de interne organisatie top-down en bottom-up actief mee te nemen in de purpose van de TU Delft en de verschillende uitingen daarvan, waarvan er legio zijn, op allerlei manieren een podium te geven. Juist nu, in deze onzekere en ‘afstandelijke’ coronatijden, is een internal branding programma gericht op het versterken van de verbondenheid met elkaar, de organisatie en de samenleving onontbeerlijk.
Voor wie?
De TU Delft community bestaat grotendeels uit medewerkers, studenten en alumni. Met dit programma focussen we ons met name op de medewerkers als kerndoelgroep. Maar omdat verschillende programmaonderdelen ook zichtbaar en merkbaar zullen zijn voor studenten en (in mindere mate) alumni, zullen we ook met de betreffende communicatiecollega’s overleggen hoe we het beste over het programma kunnen communiceren. De ambitie is wel dat het programma op lange termijn wordt uitgebreid naar studenten en alumni, denk aan een student advocacy en een alumni cultivation initiatief in samenwerking met resp. E&SA en Alumni Relations.
Waar doen we het eigenlijk voor?
Zoals eerder aangegeven draagt een volwaardig internal branding programma bij aan vergroten van de betrokkenheid en verbondenheid binnen je organisatie. Voor de TU Delft hebben we dat gedefinieerd als ‘betrokkenheid bij elkaar, de TU Delft en de samenleving met trots, erkenning, waardering, werkplezier, sociale veiligheid en ambassadeurschap als resultaat’. Ook is het toepasbaar in het creëren van meer focus en besef: hoe de TU Delft community de missie, visie, strategie en doelstellingen van de TU Delft realiseert en bijdraagt aan een betere samenleving. Het draagt tevens bij aan de congruentie: je externe merk wordt intern gedragen en geleefd door de medewerkers, wat leidt tot meer herkenbaarheid en betrouwbaarheid. Niet onbelangrijk is ook de invloed van internal branding op de werkbeleving en productiviteit: het verhaal van ons merk (onze esprit de core) wordt intern zodanig tot leven gebracht, dat het het werkplezier, de betrokkenheid, de bevlogenheid en het ambassadeurschap vergroot en medewerkers stimuleert en enthousiasmeert om hun werk nog beter te doen. En last but not least: we zijn fragmentarisch georganiseerd en een internal branding programma waarin faculteit-/dienst-/doelgroepoverstijgende merkbevestigende en -versterkende gedragingen, verhalen en symboliek door middel van kleine acties en interventies worden gedeeld, kan dit verminderen. Waardering en betrokkenheid begint met van elkaar weten.
Heeft het beestje nog een naam?
Het komt de zichtbaarheid en vindbaarheid (en daarmee de effectiviteit) van de verschillende activiteiten en interventies binnen het programma ten goede als deze worden samengebracht onder een betekenisvolle programmanaam. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, aangezien je zoekt naar een begrip of slogan of term die je gaat inzetten als paraplu voor de verschillende programmaonderdelen. We realiseerden ons al vrij gauw dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen en kwamen daarom overeen dat de gekozen naam zonder extreem veel effort communicatief te laden moet zijn.
Voorafgaand hieraan hebben we onszelf een aantal vragen gesteld: Wie is TU Delft nou eigenlijk? En wat zijn de persoonlijkheidskenmerken, gedragingen en waarden van de organisatie. Uit verschillende gesprekken, brainstorms met collega’s en documenten waarin de TU Delft zichzelf omschrijft, zoals het strategisch kader en brand key, ontstaat een beeld van de TU Delft identiteit. De rode draad is: autonomie, visionair, maatschappelijke betrokkenheid/bijdragen aan een betere wereld, oplossingsgerichte organisatie (can-do), samen/warmte en onderscheidend zijn door multidisciplinaire werkwijze. Externe communicatieprofessionals van 37Celsius hebben bijgedragen aan brainstorms over de naam en Delta3 denkt na over een doorvertaling in een creatief of visueel concept. In 2021 zal je dit in de verschillende uitingen rondom programma-activiteiten terugzien.
Programmateam
Het programmateam zal naast Fatima Boutoutouh (themaregisseur) en Najiba Abdellaoui van Corporate Interne communicatie bestaan uit een aantal collega’s die verschillende onderdelen (bijv. Externe communicatie, HR, Integrity & Diversity Office, E&SA, werkstroom Merk) van de organisatie vertegenwoordigen. Deze groep zal verantwoordelijk zijn voor de verdere ontwikkeling en implementatie van het programma. Daarnaast wordt er een flexibele focus/testgroep gevormd bestaande uit diverse TU Delft medewerkers, waar de programmaonderdelen bij getoetst zullen worden.
Wil je meer weten over het internal branding programma van de TU Delft. Neem dan contact op met corporate interne communicatieadviseurs Fatima Boutoutouh via f.boutoutouh@tudelft.nl of Najiba Abdellaoui via n.abdellaoui@tudelft.nl
Er valt nog veel meer te vertellen, te bespreken en samen te creëren. Wordt vervolgd in 2021…
Recent Comments